Loes & Sandra

Mijn naam is Sandra Jessurun. Loes leerde ik kennen in augustus 1981. Eerste jaar van de Sociale Academie, studierichting Maatschappelijk Werk. We zaten bij elkaar in de groep en werden vriendinnen. Loes woonde eerst nog in Warmenhuizen, maar ging toen samenwonen met Fred in Wormerveer. Later werd dat verruild voor Sint Pancras en Amsterdam, het bouwterrein van de Oude Rai. Het sportcomplex daar ging tegen de grond, een verzorgingshuis zou ervoor in de plaats komen. Fred was naast ik meen timmerman, ook beheerder/bewaker van het terrein. Ze woonden in een soort van stacaravan waar het ’s zomers heerlijk toeven was en we tot laat buiten konden zitten voor ik weer naar mijn flatje ging. 

In die periode ben ik met Loes op vakantie geweest naar Lloret de Mar met de bus. Het was 24 uur afzien, maar heel gezellig en veel feesten. Mijn eerste buitenlandse vakantie, echt van genoten. 

Ook samen naar David Bowie geweest met in het voorprogramma UB40.

In die tijd wilde Loes een kitten. Een jaargenoot had een vriend die jonge poesjes had. Dit voor Loes geregeld en die jaargenoot…. Peter Tijs, is mede hierdoor mijn echtgenoot geworden. En de poes, dat was Wuppie. De precieze volgorde van gebeurtenissen weet ik niet meer, maar Loes moest stoppen met de opleiding, de relatie met Fred ging uit en Loes verhuisde naar een kamer in een supersjiek pand aan de Roemer Visscherstraat in Zuid nabij het Vondelpark. Én vlakbij het Leidsplein, dat was handig! Lekker samen uit en snel weer thuis. Toen leerde ze Leen Roozemond, medehuurder, kennen. Hiervandaan vertrok Loes naar een ruimer onderkomen achter een snoepwinkel in de Javastraat. Ging daarna kort samenwonen met Leen, kan me niet meer goed herinneren waar dat was, behalve dat het in de buurt van de Ceintuurbaan was en we nog hebben helpen verhuizen. De relatie met Leen eindigde. We spraken regelmatig af en onze ontmoetingsplek was de tramhalte op de Hobbemakade, tegenover het pand waar Loes werkte en om de hoek van waar ik werkte. 

Inmiddels was Loes weer verhuisd naar een grotere woning in de Uiterwaardenstraat in Amsterdam Zuid, waar ze regelmatig heerlijk voor me kookte. Bij haar heb ik courgette leren eten. En daarna zijn we elkaar uit het oog verloren, uit elkaar gegroeid. Heb altijd fijne herinneringen overgehouden aan de vriendschap met Loes. Was dan ook geschokt toen ik recent via internet op zoek ging naar haar. De diagnose longkanker bij Loes in november 2007 kwam een jaar nadat ik zelf de diagnose borstkanker had gekregen en mijn man een half jaar daarna blaaskanker. Loes is er echter niet meer, wij mogen gelukkig nog verder….