In memoriam

Het 'In memoriam' werd voorgelezen door Chris van den Berg tijdens het afscheid van Loes op 31-3-2011.

Loes werd geboren op 26 juni 1962 in de Burgemeester Noletstraat 13 in Warmenhuizen. Zij was de eerste van het gezin van Kees en Hannie van den Berg. Na Loes volgden nog 3 broers, Chris, Ton en Hans.  En met dit viertal was het gezin compleet.

Na een voorspoedige lagere schooltijd volgden de MAVO en de HAVO. Toen Loes dit diploma had behaald vertrok zij in haar eentje met haar tentje voor 6 weken naar Italië. Daar bezocht ze onder andere Rome en Florence. Na deze eerste grote reis begon ze aan haar studie op de Sociale Academie en op haar 18e verruilde ze Warmenhuizen voor Wormerveer. Ze ging daar samenwonen met haar eerste liefde. Meerdere verhuizingen volgden, de studie werd stopgezet en ook de relatie kwam tot een eind. Inmiddels woonde Loes in Amsterdam waar ze ging werken bij Kuwait Airways en later bij Reuters. Daar ontmoette ze Marloes en Nicole die tot het einde aan toe tot haar beste vriendinnen behoorden.

Toch kwam de drang om te studeren weer op en Loes begon aan een studie op de Academie voor Bibliotheek en Documentatie. Hier behaalde ze glorieus haar diploma en ze hield hier ook vriendin Heleen aan over. Een aantal relaties volgden maar de vriendschap met haar vriendinnen bleef. Wel was er één vriend die altijd bij haar is gebleven: Bruce uit de USA. Vele concerten heeft ze van hem bezocht. Samen met medefans Jean, Marloes en schoonzus Gertruud. Prachtige avonden waren dat voor haar. Ze kreeg zelfs haar broer Ton zover dat hij ‘haar’ concerten bezocht.

Reizen was haar andere grote passie. De hele wereld heeft zij gezien, Patagonie, Vietnam, Italie, Afrika en ga zo maar door. De ene reis was nog niet achter de rug of de volgende lag al weer in de planning! Bijzonder was ook dat zij heel veel mooie vriendschappen aan haar reizen heeft overgehouden. Zelfs nog van een van haar laatste reizen naar Afrika. Het bezoeken van de daar aan overgehouden vriendinnen is uiteindelijk haar laatste grote reis geworden, naar New Zeeland!

2010 Loes op reis door Australië en Nieuw-Zeeland


Maar haar hart lag in Afrika, de mooiste fotoboeken heeft zij hiervan gemaakt en prachtige schilderijen sieren haar huis. Want schilderen was ook een van haar grote hobby’s samen met Maria in het atelier aan de Cornelissteeg heeft ze heerlijke uren doorgebracht. Ze was erg begaan met de mensen in Afrika, en steunde zelfs een schooltje
in Mali. Haar laatste wens was dan ook een dak voor de school. Wij gaan ons best doen om deze laatste wens voor haar de vervullen. 
 
Ook was Loes enorm trots op haar neefjes en nichtjes. Regelmatig kwamen de oudste twee, Daan en Roos, bij haar logeren en leuke tripjes werden ondernomen. Daan zijn ontmoeting met een zwerver staat ons allemaal nog bij. Loes is ook nog met Roos naar Madrid geweest. Of zij hierdoor besmet is geraakt met het reisvirus van Loes moeten wij nog zien maar het zou ons niets verbazen! Ook met Romy, Job en Stijn was zij erg gek, altijd een lovend woord voor de mooie kunstwerken die zijn fabriceerden en een luisterend oor voor hun verhalen.
In Warmenhuizen was Loes ook een graag geziene gast. Regelmatig kwam zij met de trein en bus op bezoek bij haar ouders. Heerlijk eten bij moeder Hannie onder het genot van een heerlijk glas wijn. En natuurlijk de gezellige avonden met de broers en schoonzusjes vergezeld van veel bier en wijn! Vooral in de jaren voor het overlijden van vader Kees werden de bezoeken steeds frequenter. Heel bewust hebben zij afscheid van elkaar kunnen nemen, in de wetenschap dat het wellicht niet lang zou duren voordat hun paden elkaar weer zouden kruisen.
Na het overlijden van vader Kees heeft Loes nog een aantal mooie reizen gemaakt en nog intens kunnen genieten van alle mooie dingen van het leven. Ondanks haar ziekte ging ze dapper door. Ze is zelfs nog aan een opleiding binnenhuisarchitectuur begonnen! De laatste periode werden de rollen alleen een beetje omgedraaid. Toen kwam Loes niet meer naar Warmenhuizen maar vertrokken wij richting Haarlem waar zij de afgelopen 15 jaar met heel veel plezier heeft gewoond.
Wij zijn allemaal heel erg blij met de wijze waarop wij afscheid van Loes hebben kunnen nemen en zij leeft voor altijd voort in onze herinnering.